Opgelet: wij ontvangen u voortaan alleen op afspraak in al onze kantoren

Praktische tips bij online aankopen via een buitenlandse webshop

Op zoek naar een hebbedingetje? Of gewoon een leuk cadeautje? Dan ga je al snel het internet afspeuren. Leuk, die speurtocht. Maar let wel op bij welke webshop je iets aankoopt. Als je iets aankoopt op een buitenlandse webshop, dan betaal je niet enkel de prijs van je pakje, maar ook nog extra kosten wanneer dat pakje geleverd wordt. Let ook zeker op met wat je aankoopt, want niet alles is toegestaan. Denk hierbij aan wapens, namaakgoederen, enzovoort.

De Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen (de Douane) is belast met de controle van de goederen die binnenkomen in de Europese Unie (EU) en met de belastingheffing op de goederen. Controles kunnen ook uitgevoerd worden op Europese goederen. Bpost en andere koeriersdiensten klaren de pakketten in, bezorgen ze bij de geadresseerden en innen de eventuele inklaringskosten en de btw.

Check zeker deze tips alvorens je bij een buitenlandse webshop winkelt:

  1. Kijk van waar je pakje verzonden wordt
    Koop je op een webshop die buiten de EU gevestigd is, dan moet je vaak nog invoerkosten en/of btw betalen. Is deze binnen de EU gevestigd, dan moet je deze bijkomende kosten niet betalen.
    Check dus zeker op de website of er vermeld staat van waar de goederen verzonden worden of google de shop even.
  2. Let op met wat je aankoopt
    Koop niet alles wat je tegenkomt. Sommige goederen zijn verboden en nemen we altijd in beslag. Dan blijf je met lege handen én een lege portemonnee achter. Denk maar aan namaakgoederen, wapens en beschermde dier- en plantsoorten.
  3. Extra kosten
    Heeft je pakje een waarde van maximaal € 150? Dan moet je btw betalen.
    Kost je pakje meer dan € 150? Dan moet je bovenop de btw ook nog eens invoerrechten betalen. Deze kosten betaal je aan de bezorger die aan je deur staat.
  4. Check Infoshopping.be
    Deze website, een initiatief van de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie, legt op een ludieke en duidelijke manier de regels over e-commerce in België uit. Op de website vind jij, als consument, uitleg over alle stappen van een online aankoop en over je rechten en plichten bij elk van deze stappen.
  5. Bekijk 10 ECC-Net tips:  hoe je kunt vermijden dat je namaak koopt op het internet (PDF, 111.05 KB).